Mitt liv i Kongo

7 månader med fotboll, värme, maniok och folk som ropar mundele!

Fler bilder från mitt Kongo

Kategori: Allmänt

 
Från Alexandras kalajs. Det här är en typisk kongolesisk situation. Vi sitter i salongen allihopa, Alexandras familj, syskonen i min familj och Johanna och Arvid. Mamman och pappan i Alexandras familj har hälsat alla välkomna och berättar hur glada de är över att vi alla är där för att fira deras dotter, så säger mamman plötsligt: Nu ska vi alla lyssna på när Stina sjunger en sång för Alexandra. Jaha tänkte jag, vad ska jag göra nu men då fick jag stöttning av Johanna och Arvid och vi sjöng "ja må hon leva". Mamman tyckte dock inte det räckte utan sa att nu ska ni sjunga en låt till. Vi frågade Alexandra vad hon ville höra och det blev en "Här kommer Pippi Långstrump". Det slutade med att vi alla, även kongoleserna ställde sig upp och dansade med och försökte även nynna med i melodin.
 
Så 
Sådana här lyxighter kan man unna sig ibland om man vill. Det var en söndag med lysande solsken. Jag hade egentligen planerat att bara vara hemma och tvätta, städa och slappa men när solen sken så kände jag att det vore ju inte helt fel att få bada. Så jag och Alex drog till ett riktigt fint hotell inne i stan och spenderade hela dagen där med sol, bad och pizzaätning. Underbar pizza var det, kan tänka mig att gå dit igen bara för den.
Såhär ser det ut på vägen till Mansimou, en av fotbollsplatserna. Där man går av bussen får man sedan gå uppför en lång brant stege och sedan gå i sista biten i en uppförsbacke så när man kommer fram är man ofta helt slut, bra uppvärminng inför träning kan man säga.
Jajjemän ni har sett rätt, det är Rackeby IK-tröjor de har på sig. Mitt gamla lag. Så härligt att få se de här killarna i dessa tröjor som jag spelade när jag var en sådär 12 bast och som även det laget jag varit tränare för haft.
 

Today I don't feel like doing anything...

Kategori: Allmänt

Åh äntligen en ledig dag utan någonting planerat! Så trodde jag inte att det skulle låta för några månader sen men så är fallet. Jag är ju den som gillar att ha mycket saker omkring mig och vill helst ha min lediga tid planerad eller hitta på spontana saker men "Today I don't feel like doing anything, I just wanna lay in my bed". . Ett bevis på att jag verkligen haft mycket omkring mig det senaste. På en jobbdag hinner man inte direkt göra någonting annat, jag kommer hem någon gång vid sju-åtta och då är jag trött. Mina två lediga dagar blir snabbt uppbokade, det finns mycket man vill göra och det är många som vill hita på saker med oss vilket är väldigt kul. Det kan hända att folk som man träffar på bussen eller på gatan bara frågar om man ska hitta på något eller ses någon gång och jag behöver verkligen inte ljuga när jag säger att jag tyvärr inte har så mycket tid.


Denna helgen som var började med att Alexandra hängde med och sov över hos mig efter fredagsträningen. På lördag var det träning igen och efter detta var det min tur att dra till Alex för att sedan dra vidare till ett uteställe med Mouck "chefen" och en kompis till honom. Jag kan väl säga att vi inte var jättetaggade eftersom vi var ganska trötta men vi hade redan ställt in en annan gång så vi kände att vi inte kunde tacka nej denna gången. Stället var inte jätteolikt i Sverige förutom att det var väldigt litet, knökat med folk och det var speglar överallt som folk stod och spanade in sig själva i medans de dansade, väldigt speciellt. Det var inte direkt någon fart på dansen de dansade heller utan den dansen Rumba som de flesta dansade gick till så att man dansade två och två, körde sid-ihop-sid-ihop med fötterna, samma rörelser hela tiden. Efter ett tag blev i alla fal jag uttråkad och jag och Alexandra började köra våra egna moves istället vilket var mycket roligare. Efteråt hängde jag med Alexandra eftersom stället var nära där hon bodde. På söndagen var det dags att spela match med barnen i våra familjer, något de hade sett fram emot väldigt mycket. Jag och Alexandra var väldigt trötta men fick vara på G för deras skull. Det var så härligt att se hur engagerade de var i denna matchen. Killarna i Alex familj(eller ja en av dem är familj de andra är grannar eller kompisar) som är mellan 9-13 år snackade taktik och vilka positioner de skulle spela på på morgonen. Eftersom vi skulle spela i ett område nära mig hade jag inte bytt om utan skulle göra det hemma och killarna tittade på mig och sa: Stina ska du verkligen spela i det där? Att ha rätt kläder är viktigt. Matchen gick bra, det kom ett gäng killar från kvarteret som ville vara med och spela så det blev vi mot dem och jag tror vi vann. När sedan Alexandras familj skulle dra sig hemåt var killarna i familjen där inte riktigt nöjda, de ville spela mer.
När de dragit sig hemåt tog jag tag i min tvätthög, tog sedan en dusch och åt kvällsmat. Jag skulle även ha städat efter detta men jag var så slut att jag la mig och tittade på en film istället. Efter en stund gick strömmen och det var faktiskt riktigt mysigt, dom tur var hade jag batteri kvar på min dator så jag kunde fortsätta kolla klart filmen i mörkret tillsammans med en bit Marabou, mums!
För övrigt så fick jag igår en liten insyn i hur varmt det faktiskt är och att jag ändå har vant mig vid värmen. Igår kom Olle hit, en gammal fotbollsvolontär som ska göra sitt examensarbete här. Jag sa att du har tur som kommer hit på en ganska sval dag så att det slipper bli en sådan värmechock. Ja på flygplanet visade de att temperaturen "bara" var 31 grader sa han. Det är minsann en sval och skön dag det!!
Nu ska jag fortsätta dagen med att chilla järnet, kanske blir det också en fika, det sitter ju aldrig fel.

Här kommer lite blandade bilder som inte alls har med texten att göra..

 

Från familjens besök då Emmy och Kajsa fick vara med på träningen och även Alexandras syster Evelina. En bild där det faktiskt ser ut som att jag har väldigt bra kontroll över situationen. Jag kan meddela att denna träningen inte var såhär kontrollerad och samlad hela tiden..
När Alexandra fyllde 22 år och vi firade henne med en brakfrukost.Youghurt, müsli, omelett, vitt bröd, knäckebröd, frukt, brieost, juice, oboy. Jag vet inte om jag glömt något men jag kan säga att vi alla tyckte det var riktigt nice, bästa frukosten i Kongo.
 

Den senaste tiden

Kategori: Allmänt

Jag känner att jag inte riktigt har tid eller orkar sitta och skriva så ofta här på bloggen tyvärr men vad är inte bättre än ett par bilder? En bild säger ju mer än tusen ord som man brukar säga! Eftersom det senaste inlägget handlade en hel del om mitt jobb på fotbollsskolan får ni här lite bilder från vad jag haft för mig på min lediga tid det senaste.
 
Några som jobbar inom "Jeunesse Eglise"="Den unga kyrkan"(vår motsvarighet till equmenia) tog med oss på en liten utflykt en bit utanför stan där vi fick chansen att träffa några kameler. Kameler är inget djur som vanligtvis finns i Kongo utan dessa var en gåva till presidenten från någon president i något arabland.
Härlig dag men varm. Trots att vi drack som galningar blev vi helt utmattade av all värmen och direkt eftråt skulle vi iväg på träning, det gick ändå bra trots allt.
 
 
Ha en skön dag alla där hemma!
 

Stötta spelarna i Kongo

Kategori: Allmänt

Som ni alla vet är det en fotbollsskola som är stöttad av Gothia Cup och Missionsskyrkan i Sverige som jag jobbar för. Du kan hjälpa till att se till att barnen och ungdomarna dår fortsätta spela fotboll genom att skänka 200 kr om året.
 
Sätt in 200 kr på bg: 570-9332, märk din insättning med "Club FC Gothia Brazzaville, kontonr 56150" följt av din e-postadress så att du får ta del av nyhetsbreven som kommer några gånger om året! 
 
200 kr är troligtvis inte en förmögenhet för dig men här i Kongo kan de pengarna användas till mycket. Så varje person behövs!
 
Ha det bäst!

Träning-barn-kaos-glädje-mitt jobb-min vardag!

Kategori: Allmänt

Det går allt längre tid mellan inläggen nu, inte bra. Det beror på att jag verkligen har mycket att göra, både på jobbet och på min lediga tid vilket jag i och för sig uppskattar, hellre lite för mycket att göra än lite för lite. På jobbet är det ungefär som vanligt. Som jag nämt innan håller vi till på kontoret på förmiddagarna, kalkylerar ledarnas transportpengar som sedan ska delas ut, vilket är ett projekt i sig, hålla ordning på saker i magasinet som ska delas ut eller till försäljning, planera träning, en hel del möten osv. Varje eftermiddag är det ju träning, tre dagar i veckan har vi dessutom sociala aktiviteter innan träningen då vi har dragit igång lite engelska, annars kör vi för det mesta lekar. Jag är ju på två olika platser, på ett ställe tre gånger i veckan och på det andra två. På båda ställena har jag hand om 9-12 årslaget, samma åldersklass men två helt olika lag. På det ena stället Mfilou som är det största och också fotbollsskolans center är det riktigt många barn, det är oftast över 20 på varje träning och ibland kan det hända att jag är ensam ledare, inte helt lätt. Dessa killarna är väldigt goa, jag gillar dem, särskilt nu när jag börjat lära känna dem mer men de är inte direkt som små tysta lydiga änglar utan det händer ju varje träning t.ex. att några råkar ihop sig och att jag får gå och nästan lyfta bort dem från varandra. Det krävs mycket för att få dem att lyssna och jag trodde faktiskt inte att jag kunde få en svårare grupp innan jag hade haft tjejerna..
 
Jag och Alex har sagt ändå sedan vi kom hit att vi ville träna ett tjejlag men de mesta tjejerna på Gothia håller på med gymnastik eller volleyboll så det har inte funnits så många som varit intresserade av fotbollen. Vi har sagt flera gånger att nu ska vi ha tjejträning men så har det inte dykit upp några tjejer. Så i måndags sa vi till tre tjejer som har varit med och tränat med killarna att imorgon ska vi ha träning bara med tjejerna. Jag trodde ju inte att det skulle dyka upp mer än tre tjejer men när jag kommer till träningen och går in i vår klubblokal är hela salen full av tjejer, jag räknade lite snabbt och det visade sig vara runt 50. Mouck som är huvudansvarig på fotbollsskolan hade tydligen pratat med alla gymnastiktjejer och även några andra och sagt till dem att komma. Det var verkligen kul med så många tjejer, verkligen inte vad jag räknat med men också inte lätt alls. Jag kan säga er att de här tjejerna är då inte blyga av sig på något sätt, de kan skrika, åt varandra och åt mig, kommendera vad andra ska göra, säga precis vad de tycker, tja de visar inte mycket respekt och det var 5o av dem. Inte precis en ledares dröm men jag ska inte ge upp för det. Jag tror inte att det kommer komma riktigt lika många nästa träning eftersom en del sa att de skulle fortsätta med gymnastiken. När man vet vad man har att förvänta sig är det enklara att planera.
 
Sen har jag ju mitt lag på Mansimou där jag är två gånger i veckan, också 9-12-åringar och det är tur att dem finns. Det är så himla skönt att komma dit för det är sådan skillnad mot Mfilou. Mycket beror nog på omgivningen, på Mfilou ligger det en stor skola nära fotbollsplanen och det är många barn som är där hela tiden så det kan lätt bli lite rörigt men Mansimou är mer lugnt, det är inte på landet men nästan, det skulle kunna vara det. Barnen jag tränar där är så snälla, det är flera stycken småttingar på 9-10 år som bara är hur söta som helst. Särskilt när de kommer där i sina svenska likadana matchställ och när de ser att jag kollar på dem börjar de springa runt och göra volter och allt möjligt för att fortsätta få min uppmärksamhet, så goa!
 
Jahapp, det är så här mitt liv ser ut just nu. Som ni har förstått så är det verkligen inte alltid helt lätt, det är en utmaning men på det stora hela måste jag säga att jag gillar't!

Bonne Anna! Gott nytt år!

Kategori: Allmänt

Nu har det gått väldigt lång tid sedan jag skrev sist. Det beror väl mest på att jag haft min familj på besök över jul och nyår och inte velat sitta framför datorn medan de väl var här. De var här i nästan tre veckor, i måndags kväll var jag och lämnade av dem på flygplatsen tillsammans med mina kongoföräldrar. Det var faktiskt inte så jobbigt att säga hejdå. Jag vet ju att jag har klarat av den första tiden när jag kom hit och nu känns allt dessutom bättre, jag har kommit in i livet här väldigt bra. Det kan ju gå väldigt mycket upp och ner men just nu är jag bara väldigt tacksam över att få vara här och att jag har hälften av tiden kvar. Innan tyckte att det kunde vara lite jobbigt med värmen men jag har börjat uppskatta den mer nu (även om jag hellre vaknar upp till en mulen lite halvregning dag än en jättesolig dag om jag vet att jag ska jobba hela dagen). Det var lite synd att missa den vintern som var med all snö men tiden som kommer framöver i Sverige med några plusgrader och slask känns inte jättelockande.


Onsdagar är ju vanligtvis våran lediga dag men vi jobbade lite igår på förmiddagen eftersom vi varit lediga en del nu när familjerna varit här. Jobbet bestod i ett möte med mig, Alexandra och Mouck( leader principal) med planerande inför olika kommande saker. När mötet var klart var klockan halv två och jag var utsvulten eftersom jag inte ätit något sen frukosten. Vi hade bestämt oss för att testa en restaurang inne i stan men eftersom vi var så hungriga var vi tvungna att köpa lite bullar på vägen. På restaurangen sitter vi sedan länge och äter, jag en cheeseburgare och Alex en crepes med kyckling och ost. Det visade sig att stället hade Wi-Fi så vi blev kvar där ett tag. När vi sedan skulle gå och begärde att få notan sa han som hade stället: Men har ni inte betalat än? Äsh jag tar det! Det var ju bara att tacka och ta emot, man måste ju utnyttja att man är en vit, blond tjej ibland.. Så drog vi vidare för att leta upp ett café vi hade fikat på en gång innan men det visade sig vara väldigt svårt att hitta. Istället hittade vi till en mysig liten bokhandel, det var verkligen som hemma så där gick vi omkring och kollade ett tag. När vi fortsatte hittade vi ännu något som gjorde oss väldigt lyckliga. En stor matvaruaffär. Det finns ju casino, en fransk kedja som vi har varit på några gånger men här inne fanns det ännu mer saker. Alltså det går inte riktigt att beskriva känslan men när man har bott några månader i ett land där det mest bara finns små gatukiosker och sedan komma in i en sådan här affär med ett stort utbud av varor varav en massa europeiska varor som man känner igen, man kan inte låta bli att le stort. Jag kan säga att jag ibland kan gå och drömma om vad jag ska göra när jag kommer hem och en av de första sakerna är att åka till ica och handla. Efter denna upplevelse drog vi vidare till ett säkert kort eftersom vi inte hittade det förra stället fick det bli La Mandarin som vi varit på ett antal gånger. Utan mening så blev det en riktig storfika. Alexandra beställde en glass och jag en kaffe, pain au chocolat och en macaron, trodde jag. När de sedan kom ut med sakerna visade det sig att jag beställt fyra macarons så det blev en riktigt lång festfika. Det här kallar jag en väldigt glassig dag, mat, fika, bokandeln också den underbara affären.

Här kommer lite bilder från jul och nyår..

En bild från när vi var tomtar på julavslutningen på förskolan. Måste säga att vi var otroligt snygga.
Såhär såg det ut på julaftons morgon. Riktigt mysigt hade vi och inte dåligt med julklappar heller. Det hade jag inte räknat med. Tack alla ni som hade skickat med brev också, det var riktigt kul.
I den här fina miljön med palmer och havet i bakgrunden tillbringade vi nyår tillsammans med Alexandras familj. Verkligen annorlunda att sitta i en restaurang som är utomhus och kunna känna den härliga värmen även fast klockan är tolv på natten och fira in det nya året.
 
Nej tillbaka till verkligheten. Nu måste jag dra mig till kontoret, kanske kommer sent bara för att jag suttit och väntat på att de här bilderna skulle laddas upp. Fast jag är ju i och för sig i Afrika och Kongo och om jag inte har helt fel så komer jag vara en av de första som kommer till mötet ändå, haha!